Thread Rating:
  • 11 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bop Nedir? - Bop Projesi Nedir? - Bop Başkanı Ne Demekdir?
#1
Oku-1 
   

Bop Nedir? - Bop Projesi Nedir? - Bop Başkanı Ne Demekdir?

Büyük Orta Doğu Projesi
Büyük Orta Doğu Projesi veya Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi (İngilizce: Greater Middle East) ya da tam adıyla Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile Müşterek bir Gelecek ve İlerleme için Ortaklık (İngilizce: Partnership for Progress and a Common Future with the Region of the Broader Middle East and North Africa),[1][2] 21'nci yüzyılın ilk on yılında, özellikle müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsayan,[3] Amerika Birleşik Devletleri'nde Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terimdir.[4] Bu politikanın hedefleri arasına zaman zaman Güney Kafkasya ve Orta Asya'daki çeşitli ülkeler de dahil edilmektedir. Bazı konuşmalarda konuşmacılar, önemli oranda müslüman çoğunluğa sahip alanları işaret etmek amacıyla bu terimi kullanırlar fakat bu tür bir kullanım evrensel değildir.[5] Büyük Orta Doğu için bazen "Yeni Orta Doğu",[6] ya da "Büyük Orta Doğu Projesi" gibi isimler kullanılabilir.[7][8]

Terim genişletilmiş şekilde, 2004 yılında G8 zirvesi için Orta Doğu ve Batı arasındaki fırsatların değiştirilmesi amacıyla Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin hazırlık çalışmalarında yer almıştır.[9]

Proje ortaya atıldıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimi gündeme gelmiş ve bu süreçte BOP projesi bir miktar gündemde arka plana itilmiştir. Ancak George W. Bush’un bu seçimlerde ikinci defa Amerika Birleşik Devletleri Başkanı seçilmesinin ardından, proje yeniden gündeme gelmiştir. Bazı kaynaklarda projenin hazırlanmasının nedeni olarak, ABD'de yapılan 11 Eylül saldırıları gösterilmektedir.[1] Projenin hazırlanmasından önce dikkat çeken bir önemli nokta ise ABD ve CIA'ye stratejik arge hizmeti veren "RAND Corperation" adlı düşünce örgütünün 2004 yılında "“Sivil Demokratik İslam: Ortaklar, Kaynaklar ve Stratejiler" başlıklı bir raporun [10] hazırlanarak Bush yönetimine sunulmuş olmasıdır. Raporda islam dünyası kategorilere ayrılmış ve ABD'nin islamı kontrol altına alabilmesi için yapması gerekenler başlıklar halinde sıralanmıştır. Ayrıca yine bu raporda Türkiye'nin İslam Dünyasındaki "demokratik islam" örneğine en yakın ülke olduğu, bu durumu laiklik anlayışına borçlu olması ile birlikte ülke halkının ABD'ye karşı Kemalizm ve milliyetçilik gibi akımlar nedeniyle olumlu bakmadıklarına yer verilmiştir. Geçmişte CIA için yakın ve Güney Asya bölgesi millî istihbarat şefliği yapmış olan Graham Fuller'de, raporu (kitabı) oluşturan RAND Corporation'da araştırmacı yazar konumundadır. Fuller yine bu dönemde Fethullah Gülen hareketinin desteklenmesi konusundaki görüşlerini açık bir şekilde paylaşmaktadır.[1]

BOP projesi ile ilgili olarak günümüze kadar herhangi bir resmî belge yayınlanmamıştır. Bush doğrudan proje ile ilgili olmasa da, yaptığı bazı konuşmalarda projenin kapsamı ile ilgili sözler sarf etmiştir. Bu sözlerden dikkat çekenler arasında Endonezya, Malezya, Bangladeş gibi müslüman halka sahip ülkelerin yanı sıra Gana ve Gambiya gibi ülkeler ile birlikte Arnavutluk ve Bosna Hersek gibi ülkelerin proje kapsamında yer almadıkları ancak isteklerine bağlı olarak projeye katılabilecekleri ifadeleri bulunmaktadır. Proje kapsamında 23 ülkenin değerlendirmeye alındığı bilinmektedir. Bu ülkelerin pek çoğu ABD'nin etkisi altında bulundukları değerlendirilen ülkelerdir.[1] Türkiye projeden bir süre sonra çıkarılmış ancak hemen ardından yine aynı projede "model ülke" konumuna getirilmiştir. "Ilımlı islam ülkesi" (model ülke) konumundan da memnun olmayan Türkiye, ABD'de yapılan bazı görüşmelerde özellikle büyükelçilik bazında bu sıkıntısını yinelemesinin ardından, Türkiye projede bu defa ABD'li yetkililer tarafından "demokratik ortak" olarak tanımlanmıştır. ABD, BOP projesi kapsamında bir yandan bu nitelemeler ile uğraşırken, bir yandan da projenin mali yükünün fazlalığı konusunda araştırmalar yapmaya başlamış ve kendisine ortak arayışı çabalarına girişmiştir.[11] Mali konuda ortaklığa ise yalnızca Türkiye, Afganistan, Irak, Yemen, Ürdün, Bahreyn ve Cezayir olumlu yanıt vermişlerdir.

8-10 Temmuz 2004 tarihinde ABD Başkanı George W.Bush'un başkanlığında Sea Island, Georgia'da düzenlenen G8 zirvesi sonrasında, BOP'un genel olarak benimsendiğine dair bildiri yayınlanmıştır. "Gelecek Forumu" adı altında bir mekanizma ve bu mekanizma kapsamında Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için oluşturulacak "Demokrasi Yardım Diyaloğu"'nun eşbaşkanlığını, Türkiye, İtalya ve Yemen'in yürüteceğine dair karar alınmıştır.[12] Türkiye Başbakanı Recep (:::) Erdoğan, toplantıya katıldığında bazı noktalara dikkat çekeceğine dair haberler medyada yayınlanmıştır.[13] Projenin geleceği için bu dönemde çalışmalarını hızlandıran Amerika Birleşik Devletleri, BOP gündemini 28-29 Haziran 2004 tarihlerinde İstanbul'da yapılan NATO zirvesine taşımayı başarmıştır. Bu zirvede terörle mücadele konusunda yalnızca şiddet kullanımının yeterli olmadığı, sosyal ve ekonomik yöntemlerinde terörle mücadelede kullanılması gerektiğine karar verilmiştir. Demokrasi Yardım Diyaloğu'nun ilk resmî etkinliği 25 Kasım 2004 tarihinde Türkiye, İtalya ve Fas'ın katılımı ile Roma'da yapılmıştır. 11 Aralık 2004 tarihinde ise bu defa Fas'ta "'Gelecek İçin Forum" adı altında bir toplantı daha yapılmıştır. Bu toplantıya katılım daha fazla oranda olmuştur.

BOP projesi kapsamında çalışmalarına devam ABD, 2004 yılı Ekim ayında projeye destek verdiğini açıklayan Pakistan'a uyguladığı askeri ambargoyu kaldırdı. 2004 yılı Eylül ayında ise Ürdün ve Tunus'da birer "Orta Doğu Ortaklık Girişimi Ofisi" adlı ofis açtı.[14] Ayrıca İran'a stratejik baskılar arttırılırken, Libya NATO tarafından başlatılan "Akdeniz Diyaloğu"'na katılmaya zorlandı. Suriye'ye karşı bazı ambargolar uygulanmaya başlandı ve Sudan üzerinde ABD baskıları yoğunlaştı.

İçindekiler

    1 G8'e göre Orta Doğu'daki ülkeler ve bölgeler
    2 Bazen Büyük Orta Doğu ile ilişkilendirilen ülkeler
    3 Kaynakça
    4 Dış bağlantılar

G8'e göre Orta Doğu'daki ülkeler ve bölgeler

    Afganistan Afganistan
    Cezayir Cezayir
    Bahreyn Bahreyn
    Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs
    Cibuti Cibuti
    Mısır Mısır
    İran İran
    Irak Irak
    İsrail İsrail
    Ürdün Ürdün
    Kuveyt Kuveyt
    Lübnan Lübnan
    Libya Libya
    Moritanya Moritanya
    Fas Fas
    Umman Umman
    Pakistan Pakistan
    Filistin Devleti Filistin
    Katar Katar
    Suudi Arabistan Suudi Arabistan
    Somali Somali
    Somaliland Somaliland
    Sudan Sudan
    Suriye Suriye
    Tunus Tunus
    Türkiye Türkiye
    Batı Sahra (Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti)
    Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri
    Yemen Yemen

Bazen Büyük Orta Doğu ile ilişkilendirilen ülkeler

    Ermenistan Ermenistan
    Azerbaycan Azerbaycan
    Gürcistan Gürcistan
    Kazakistan Kazakistan
    Kırgızistan Kırgızistan
    Tacikistan Tacikistan
    Türkmenistan Türkmenistan
    Özbekistan Özbekistan


Bop Başkanı Ne Demekdir?

Bop Başkanı demek: müslüman mehdisine karşılık, müslümanlari yönetmesi istenen kukla mehdi, veya hiristiyan ve kafirlerin uyduruk sahte mehdisi demek olur. yani uyduruk mehdi ve kukla mehdi, amerika ne isterse onu kukla gibi yapacak olan sahte mehdi demek olur, ve (:::) kendi agziyla dedi kendisinin Bop Başkanı olduğunu yani kukla mehdi adayi olduğunu aciklamiş oldu. hic mehdi emri Allah dan mi alir? yoksa amerikadanmi? allah aşkına bir tefekkür ediniz.

G8 G20 ler hepsi dünyadaki y... dagiliminin nasil olcagina onlar karar vercek demek oluyor ve insanlar grup grup, cibilliyat cbilliyat ,ve onlarin y....  boyuda ona göre, ve öylece onu  mikslediler, heryerin bitki ösrtüsü ve iklimi farkli farkli iken, ve yöresine göre bitki ve hayvan varken, avrupada devenin işi  ne hurma agacinin işi ne degilmi? amma ne yaptilar suryileileri  avrupya sürerek yani güya arap y... avrupaya ekmiş oldular ve bakalim sonucda ne bitcek kafirmi, müminmi, yoksa gavurun gavurumu?
hani didi teyzenin reklami var ya onunlada yavaş yavaş insanlari empoze ediyorlar "cölde kutup ayisi" hikayesi daha önceliride "bahtsiz bedevi" hikayesi vardi yani empoze yani yavaş yavaş aliştirma.... yani gavur önce cöle indi arap tikdi olmadi (bahtsiz bedevi hikayesi)  şimdi tam tersi oldu araplar avrupaya alindi araplar avrupali tikcek  yani nasil arap y...... üretilir deneme modelleri ürteirlerse G25 toplantisi yaparlar artik ve kiyamet işde bu "katirlarin dogurmasi sonucu olcak" dedi muhammed yani bu melez irkin dölü olmaycak, ve katir soyu yani melez irk, yani ne arap, ne türk, ne gavur, veyada ne eşşek, ne at, ve  KATIR soyu, katir sipalarinin soyu, mizmile kurdlarinin soyu, yani dünyanin sonun getircek ipnelerin soyu.

"Imany - Don't Be So Shy" Türkçe Çeviri - Türkçe Sözleri - Şarkının Türkçe Sözlerine bakilinca görülcekki cölde tikilen arap ve zencilerin ne maksadla ne halde tikildiklerinin birde millete duyurulmasi, yani vay bahtsiz bedeviler vay, ve bir fransiz zenciyede bunu Şarkı diye söyletiyorlar..... arkadanda kıs kıs gülüyor bu ipneler.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)