09-25-2018, 05:29 AM
M
****
Marinat --> Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını
sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.
Marmit --> Kazan veya tencere; kahverengi ya da normal et ve
kemik suyu.
Meyane (Beyaz) --> Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır.
Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır
ateşte pişirilir.
Meyane (Kahverengi) --> Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak
daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması
sağlanır.
Mijote (Fr. Mijoter) --> Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü.
Milföy (Fr. Milfeuille) --> Yaprak hamurundan yapılan bir pasta.
Mirpua (Fr. Mirpoix) --> Tavla zarı şeklinde, fındık büyüklüğünde
doğranmış ve sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan
sebzelere denir.
Mizanplas (Fr. Mis en place) --> Yemek ya da servis için yapılan hazırlık.
Mus --> Yumurta akının iyice çırpılıp köpük kıvamına gelmesine denir.
Adı da "Köpük" anlamına gelen bu tatlı genellikle meyve ya da çikolata
ile karıştırılarak servis edilmeden önce buzdolabında soğutulur.
Mühürleme --> Üzeri kuruyabilecek bazı sos veya yiyeceklerin üzerine
ince bir tabaka çiğ tereyağı sürerek kabuk bağlamasını önleme yöntemi.
Möreng (Fr. Meringue) --> Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu
şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki yumurta beyazı. Beze de
denen bu deser İtalyan, İsviçre gibi birçok yöntemle hazırlanıyor.
N
****
Nektarin --> Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında
tüysüz meyve.
Nua, nuar --> Dana budundaki en büyük kemiksiz ve sinirsiz kaba et;
deniz ürünü olan tarağın yenen bölümü.
Nötr (Fr. Neutre) --> Tarafsız, sade.
****
Marinat --> Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını
sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.
Marmit --> Kazan veya tencere; kahverengi ya da normal et ve
kemik suyu.
Meyane (Beyaz) --> Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır.
Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır
ateşte pişirilir.
Meyane (Kahverengi) --> Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak
daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması
sağlanır.
Mijote (Fr. Mijoter) --> Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü.
Milföy (Fr. Milfeuille) --> Yaprak hamurundan yapılan bir pasta.
Mirpua (Fr. Mirpoix) --> Tavla zarı şeklinde, fındık büyüklüğünde
doğranmış ve sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan
sebzelere denir.
Mizanplas (Fr. Mis en place) --> Yemek ya da servis için yapılan hazırlık.
Mus --> Yumurta akının iyice çırpılıp köpük kıvamına gelmesine denir.
Adı da "Köpük" anlamına gelen bu tatlı genellikle meyve ya da çikolata
ile karıştırılarak servis edilmeden önce buzdolabında soğutulur.
Mühürleme --> Üzeri kuruyabilecek bazı sos veya yiyeceklerin üzerine
ince bir tabaka çiğ tereyağı sürerek kabuk bağlamasını önleme yöntemi.
Möreng (Fr. Meringue) --> Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu
şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki yumurta beyazı. Beze de
denen bu deser İtalyan, İsviçre gibi birçok yöntemle hazırlanıyor.
N
****
Nektarin --> Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında
tüysüz meyve.
Nua, nuar --> Dana budundaki en büyük kemiksiz ve sinirsiz kaba et;
deniz ürünü olan tarağın yenen bölümü.
Nötr (Fr. Neutre) --> Tarafsız, sade.