09-25-2018, 05:52 AM
A
****
Acıkulak --> Yaprakları ekşi olan ve salata yapımında kullanılan küçük bir
bitki. Çiğ ve pişmiş olarak yenebilen bu bitkiye kuzukulağı da denir.
Ağartma --> Yumurta sarısı ve şeker karışımını bir müddet çırparak
beyazlatma. Supangle yapımında kullanılan yumurta sarılarının önce
ağartılması gibi...
Alaca soymak --> Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer
parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.
Ala kart (Fr. A la carte) --> Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan
yemek servisi yöntemi. Yemekleri seçebilme özelliği.
Ala vapör (Fr. A la vapeur) --> Buharda pişirme usulü.
Alazlamak --> Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak.
Aldante --> Normalden daha az pişirme usulü (Aldante spagetti, aldante
sebze gibi) .
Alümet (Fr. Allumette) --> Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya
başka bir yiyecek.
Ançüez --> Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından (Anchoi)
yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu. Genelde konserve olarak
satılır.
Anglez (Fr. Anglaise) --> usulü pişirme Suda kaynatarak pişirme.
Antre (Fr. Entree) --> Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç.
Antreme (Fr. Entremet) --> Sufle, krep gibi ana yemekle tatlı arasında
yenen, hafif şekerli tatlılara dendiği gibi yapımı zor olmayan tatlılara
verilen ad.
Antremetiye (Fr. Entremetier) --> Sebze ve çorba yemeklerini yapan
aşçı.
Aperatif --> Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan yiyeceklerdir.
Ararot --> Amerikada yetişen bir bitkiden yapılan nişasta.
Aroma --> Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel
koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya
kullanılır.
Aromalı bitkiler --> Tarhun, nane, dereotu, maydanoz, kekik, fesleğen,
defne yaprağı, biberiye vb.
Aromatik --> Sebze ya da hoş kokulu bitkilerden elde edilen tat.
Arpacık soğan --> Fındık büyüklüğündeki soğana verilen isim.
Arıtma --> Berraklaştırma veya rafine etme. Malzemeleri konseme, et
suyu, erimiş tereyağı gibi rafine etmek veya berraklaştırmak.
Aspik --> Jöle içinde dondurulmuş soğuk yemeğe dendiği gibi jöleyle
kaplanmış veya parlatılmış etli yemeğe de denir.
Avokado --> Salatada ya da salata sosunda kullanabileceğiniz armut
biçiminde, yeşil bir sebze.
Ayoli (Fr. Aïoli) --> Zeytinyağıyla yapılmış mayonez cinsinden sarımsaklı
bir sos.
:opucuk-1:
****
Acıkulak --> Yaprakları ekşi olan ve salata yapımında kullanılan küçük bir
bitki. Çiğ ve pişmiş olarak yenebilen bu bitkiye kuzukulağı da denir.
Ağartma --> Yumurta sarısı ve şeker karışımını bir müddet çırparak
beyazlatma. Supangle yapımında kullanılan yumurta sarılarının önce
ağartılması gibi...
Alaca soymak --> Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer
parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.
Ala kart (Fr. A la carte) --> Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan
yemek servisi yöntemi. Yemekleri seçebilme özelliği.
Ala vapör (Fr. A la vapeur) --> Buharda pişirme usulü.
Alazlamak --> Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak.
Aldante --> Normalden daha az pişirme usulü (Aldante spagetti, aldante
sebze gibi) .
Alümet (Fr. Allumette) --> Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya
başka bir yiyecek.
Ançüez --> Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından (Anchoi)
yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu. Genelde konserve olarak
satılır.
Anglez (Fr. Anglaise) --> usulü pişirme Suda kaynatarak pişirme.
Antre (Fr. Entree) --> Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç.
Antreme (Fr. Entremet) --> Sufle, krep gibi ana yemekle tatlı arasında
yenen, hafif şekerli tatlılara dendiği gibi yapımı zor olmayan tatlılara
verilen ad.
Antremetiye (Fr. Entremetier) --> Sebze ve çorba yemeklerini yapan
aşçı.
Aperatif --> Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan yiyeceklerdir.
Ararot --> Amerikada yetişen bir bitkiden yapılan nişasta.
Aroma --> Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel
koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya
kullanılır.
Aromalı bitkiler --> Tarhun, nane, dereotu, maydanoz, kekik, fesleğen,
defne yaprağı, biberiye vb.
Aromatik --> Sebze ya da hoş kokulu bitkilerden elde edilen tat.
Arpacık soğan --> Fındık büyüklüğündeki soğana verilen isim.
Arıtma --> Berraklaştırma veya rafine etme. Malzemeleri konseme, et
suyu, erimiş tereyağı gibi rafine etmek veya berraklaştırmak.
Aspik --> Jöle içinde dondurulmuş soğuk yemeğe dendiği gibi jöleyle
kaplanmış veya parlatılmış etli yemeğe de denir.
Avokado --> Salatada ya da salata sosunda kullanabileceğiniz armut
biçiminde, yeşil bir sebze.
Ayoli (Fr. Aïoli) --> Zeytinyağıyla yapılmış mayonez cinsinden sarımsaklı
bir sos.
:opucuk-1: