Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sonbahar depresyonunun yol açtığı stresi besinlerle aşalım
#1
Oku-1 
   

Sonbahar depresyonunun yol açtığı stresi besinlerle aşalım


yazgünleri yavaş yavaş yerini daha serin ve yağmurlu bir döneme bırakıyor.
Hem yaz tatilinin ardından yoğun bir iş, okul ve sosyal yaşam temposuna
girmek hem de artık bilimsel bir gerçek olan “sonbahar depresyonu”
sebebiyle daha stresli günler bizi bekliyor. Beslenme uzmanları bu
stresli günleri atlatmak için yediklerimizden destek alabileceğimizi
hatırlatıyorlar. Günlük hayatın değiştirilemez bir parçası olan stresin
kontrol edilemediği zaman hastalık meydana getirdiği durumlarını
atlatmak için her gün yediklerimize ilave besin desteği ile bu ara
dönemi daha rahat atlatmak mümkün.

Böylece kontrolsüz stresin yol açtığı uyku düzeninde bozulma,
sinirlilik, baş ağrısı, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik, sindirim
problemleri, iştahsızlık veya aşırı yeme, migren ile çeşitli cilt
rahatsızlıkları gibi sağlığımız üzerinde birçok olumsuzluğu ortadan
kaldırabiliriz. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı
Melis Torluoğlu, sonbahar depresyonunu azaltmak için neyi ne kadar yemek
gerektiğini şöyle sıraladı:

Yumurta: Kaliteli
bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile birlikte
seratonin hormonu salgısına destek oluyor. Ne kadar yiyelim? Haftada 2-3
kez haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ilave ederek
yiyebilirsiniz.

SOFRADA RUŞEYM'İ UNUTMAYIN

Ruşeym ekmeği:
Ruşeym buğdayın çok değerli bir kısmını oluşturuyor. Buğdayın öz ve
çekirdeği olarak da biliniyor. Vitamin ve mineral değerlerine
bakıldığında içeriğinin oldukça zengin olduğu görülüyor. Magnezyum,
çinko ve krom gibi birçok minerali içermesi sayesinde sinirlilik ve
gerginlik halini yatıştırmada önemli rol oynuyor. Bu nedenle diğer ekmek
türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebiliyor. Ne kadar
yiyelim? Enerji ihtiyacınıza göre günlük birkaç dilim tüketebilirsiniz.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Mevsimine uygun olarak tüketilen maydanoz,
roka, tere, ıspanak, pazı ve lahana gibi sebzeler, içeriklerindeki
yoğun magnezyum sayesinde stresi azaltıcı etkiye sahipler. Avustralya'
da yapılan bir çalışmada; magnezyum alımındaki artış ile depresyonun
azaldığı ortaya konulmuş. Ne kadar yiyelim? Yeşil yapraklı sebzeleri her
gün mutlaka salata ya da sebze yemeği şeklinde yemeye özen gösterin.

Somon balığı: Omega
3 yağ asitlerinden oldukça zengin bir kaynak olan somon balığı kortizol
ve adrenalin gibi hormonlarının salgısını artırarak stresle savaşmaya
yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemini destekliyor. Ne kadar yiyelim?
Gün içinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde
bağışıklık sistemini desteklemek adına haftada 2-3 kez enerji ihtiyacına
göre yaklaşık 120-150 gr somon yiyebilirsiniz.

Enerji deposu ikili Türk kahvesi ve çikolata

Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile birlikte alınan
bir şeker kaynağının konsantrasyon kabiliyeti ile düşünce kabiliyetini
geliştirdiğini, stresi uzaklaştırdığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar
aynı zamanda Türk kahvesinin pişirme tekniği sayesinde diğer kahve
çeşitlerine göre antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve
strese bağlı vücutta oluşan zararlı maddeleri uzaklaştırdığını
gösteriyor. Ne kadar tüketebilirim? Dikkati belirli bir yöne odaklamak,
zihinsel kabiliyetinizi artırmak ve günlük rutin işlerinizi verimli bir
şekilde gerçekleştirebilmek için sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz
Türk kahvesi ile birlikte kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter
çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) yiyebilirsiniz.

Uykusuzluğa:muz, doğal yatıştırıcı:kivi


Muz, içeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kasların düzenli
çalışmasına ve kontrol edilmesini sağlarken, strese bağlı oluşabilecek
yorgunluk ile uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye yardımcı oluyor. Ne
kadar yiyelim? Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu için günde 1
adetten fazla tüketmeyin. Yanında da mutlaka fındık, ceviz, badem, süt
ve yoğurt gibi kan şekerinin dengelenmesini sağlayan bir besin yiyin.


Kivi, C vitamininin önemli bir kaynağıdır. C vitamini, adrenalin
oluşumunda görev alıyor ve stresli durumlarda tüketimi artıyor. Stresin
ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için
beslenmemize kiviyi katalım.

Ne kadar yiyelim?

C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kivi günde 1-2 porsiyon yenmelidir.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)