Zararın Neresinden Dönersen Kârdır
1994 veya 1995 seneleri olacak. Avusturya'nın Gmünd ili, Schrems belediyesinde oturuyorum. Waidhofen'e yaklaşik 20-22 km uzakta bir firmaya iş başvurusu için yola çıktım. Arabayla iki kilometre gittim, içimden bir ses "Zararın neresinden dönersen kârdır" diyor. Ben de düşündüm: "Zaten yola çıktık, yolunun bir kısmını gittik. Bunun eğer benzinden tasarrufu olacaksa, zaten benzin gitti, kâr neresinde?" diye yola devam ettim.
Sonra Waidhofen kavşağına geldim. Yine aynı ses "Zararın neresinden dönersen kârdır" diyor. Dedim: "Artık yolu yarıladık, bunun kârı mı kaldı? Ben gidende iş başvurusu yapacağım" dedim, yola devam ettim.
Sonra Waidhofen'e vardım. Şehrin içinde Mondo marketi var, girende simit çöreği alan diye karşısına park ettim. Park levhasına dikkat etmemişim. Girdim, beş dakikada simit çöreği aldım, çıktım. Arabanın camına polis 300 şilin ceza yazmış, ceza kâğıdını bırakmış gitmiş. Kafa "dank dank" etti. Haaaaaa! "Zararın neresinden dönersen kârdır" ne demek, anlayıverdim. Ama bize gelen o ilhama dikkat etmedik, zarar ettik.
Sonra gittim, iş başvurusunu yaptım. "He hüm" dediler, aldılar başvurumu. Ne aradılar ne sordular. Velhasıl kelam, Rabbim melekleri ile bize ilham etti, "Zararın neresinden dönersen kârdır" buyurdu. Ama biz daha o zamanlar toy bir delikanlıyız, kâle almadık ve sonunda 300 şilin zarara uğrayanlar olduk.
Velhasıl, siz siz olun; eğer şeriata aykırı olmayan bir ilham size gelirse ve derse ki "Zararın neresinden dönersen kârdır", hemen orada yoldan dönün. Evet, zararın neresinden dönersen kârdır.
Karoğlan Raşit Tunca
1994 veya 1995 senesi
Avusturya Waidhofen/Thaya Hatırası
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca